Hoe word je rijk? Met rijk zijn bedoel ik niet dat je gelijk een miljonair moet worden. Rijk worden om het rijk zijn willen maar weinig mensen. Voor de meesten gaat het niet om het geld, maar om welke vrijheid geld jouw te bieden heeft. Om zelf te kunnen bepalen wat je wilt doen en om niet vast te zitten in een baan waar weinig plezier aan beleeft. Het geeft jouw keuze mogelijkheden.
Rijk zijn is de weg naar een vrijer leven.
Dat wil jij toch ook? Lees in het blog hoe óók jij rijk kan worden.
Hoe óók jij rijk kan worden.
Ik val maar gelijk met de deur in huis. Rijk worden, dus de weg naar een rijker leven met meer geld, is vooral hard werken.
Je moet een ontzettend groot verlangen, discipline en focus hebben om een vermogen te vergaren.
Natuurlijk zijn er altijd mensen waarvan het lijkt alsof zij ‘zomaar’ rijk geworden zijn. Alsof alles wat zij aanraken verandert in goud. Mensen zien enkel de voorkant en hebben niet gezien wat deze persoon er aan de achterkant voor heeft moeten doen om daar te komen waar hij/zij gekomen is.
Nu is rijk zijn voor iedereen anders. De één vindt het dat hij genoeg geld heeft wanneer alle rekeningen betaalt kunnen worden en geen geldzorgen heeft. De ander wil graag het leven ver-rijk-en met reisjes, strandvakanties of minder te kunnen werken en meer tijd voor andere zaken over te hebben. Hoe rijk je wil zijn is helemaal aan jezelf, maar belangrijk is wel dat je weet wat rijkdom voor jou inhoudt.
Veel mensen denken dat rijk zijn überhaupt niet weggelegd is voor hen. Dat is een punt om aan te werken. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen rijk kan worden, als je er maar genoeg voor over hebt en/of voor weet te laten. Ik ga je nu vertellen wat jij kan doen om rijk te kunnen worden.
Money mindset
Ik benoemde net al kort dat het belangrijk is om te weten wat rijkdom voor jou is. Wat is jouw kijk op geld en vermogen? Kijk je positief of negatief naar geld? Goede vragen om je zelf te stellen, want voordat jij rijk kan worden is een positieve gedachtegang ten opzichte van geld een must. Dit wordt ook wel jouw money mindset genoemd en deze kan dus positief of negatief zijn. Als jij een negatieve money mindset hebt, dan zal het lastig zijn om vermogen te vergaren. Jij zal kansen minder benutten, meer angst hebben om geld uit te geven. Of het tegenovergestelde is juist het geval en heb je altijd aan het einde van je geld een stukje maand over. Op die manier stroomt het geld niet naar je toe. Met een positieve money mindset geloof je juist dat geld voor je kan werken en maak je bewuste keuzes in waar jij jouw geld aan uitgeeft.
Genoeg reden om aan je money mindset te werken. Lees hier hoe je dat doet.
1.Uitgaven patroon en inkomsten onder de loep
Niet het leukste onderwerp om je mee bezig te houden, maar wel nodig om rijk te kunnen worden. Je moet namelijk niet meer uitgeven als dat er in komt. Het is belangrijk om geen schulden op te bouwen. Als je geld overhoudt elke maand dan krijg je de ruimte om vermogen op te bouwen. Dit vermogen kan je op allerlei manieren inzetten (daar vertel ik zo meer over).
Ga als eerst aan de slag met je vaste lasten. Welke abonnementen en andere rekeningen gaan er maandelijks van jouw rekening af. Heb jij al deze abonnementen nog nodig? Of ga je zo weinig naar de sportschool dat je jouw abonnement beter op kan zeggen? Kijk waar je geld kan besparen.
Nog zo eentje! Besparen dus! Het loont om in elk geval elk jaar of wanneer er een contract bij bijvoorbeeld de energieleverancier afloopt te onderzoeken waar je goedkoper uit komt. Alhoewel je voor energie (als je vast contract hebt) momenteel beter kan blijven zitten waar je zit. Maar zoals je autoverzekering, zorgverzekering etc. elders onderbrengen kan zeker lonend zijn.
De variabele lasten zijn vaak wat lastiger uit te vogelen. Onder variabele lasten verstaan we de kosten die elke maand van jouw rekening afgaan maar verschillen maar per maand hoger of lager kunnen uitvallen. Neem bijvoorbeeld boodschappen, geld voor benzine, een verjaardag van je neefje en noem maar op. Voor veel mensen zijn de variabele lasten niet helemaal helder en weet men niet altijd waar het geld naar toe gaat. Het is zonde wanneer geld zomaar ‘verdwijnt’ aan spullen die je niet echt nodig hebt. Goed om dit dus te onderzoeken en te kijken waar de mazen in het net zitten.
Als je jouw variabele en vaste lasten in kaart gebracht hebt, heb jij inzicht in jouw geldhuishouden. Je kunt vanaf nu bewuste keuzes gaan maken aan hoe jij jouw geld spendeert.
2. Beneden je stand leven
Je kan alleen rijk worden wanneer je beneden je stand leeft. Als je altijd maar geld uitgeeft wat je niet hebt, kom je in de knoei. Ook wanneer je leeft van je creditcard geef je geld uit dat je niet hebt. En je moet nog eens een groter bedrag terugbetalen vanwege de rente die verbonden is aan jouw uitgaven. Eigenlijk is het gebruiken van je creditcard niets anders dan het aangaan van een lening.
Als je beneden je stand leeft en dus minder geld uitgeeft als wat je maandelijks binnenkrijgt, houd je geld over waar je andere activiteiten mee kunt doen. Met activiteiten bedoel ik beleggen, investeren, sparen etc. Al deze activiteiten (op sparen na) zorgt ervoor dat je jouw geld laat werken en jouw geld dus meer wordt. En dat is wat wij graag willen.
3. Bouw passief inkomen op
Passief inkomen is tegenwoordig een hippe term. Maar wat is het precies? Wanneer je inkomen op je rekening gestort krijgt en je hebt geen gewerkte uren ingeruild voor dit geld, kan je het passief inkomen noemen. Maar vergis je niet! Passief inkomen is vaak helemaal niet zo passief. De meeste mensen hebben ontzettend veel uren moeten maken voordat zij een passieve cashflow hebben opgebouwd.
Hoe kan je passiefinkomen opbouwen? Je hebt daar veel verschillende mogelijkheden voor.
Voorbeelden van passieve inkomsten:
De bovenstaande voorbeelden lijken vrij simpel, maar dat is het niet. Om een maandelijkse cashflow uit je beleggingen te kunnen halen, heeft dat in eerste instantie veel om handen gehad. Je moet immers voldoende geld investeren om dat voor elkaar te krijgen en dat geld wordt meestal verkregen vanuit werk. Ook het aankopen van vastgoed kost veel tijd vanwege onderzoek, het juiste pand vinden etc. maar ook als het pand aangekocht is ben jij als verhuurder verantwoordelijk voor het pand. Gaat er wat kapot? Dan zal jij het als verhuurder moeten repareren. Het kost dus altijd tijd en energie om een passieve cashflow op te bouwen.
Ook interessant! Blog over de FIRE beweging. Alles over financieel vrij worden d.m.v. beleggen.
4. Internet
Via het internet is het vrij makkelijk om een passieve cashflow op te bouwen, maar ook daar gaan veel uren inzitten. Denk aan het creëren van een affiliate cashflow. Dit kan je bouwen op bijvoorbeeld een blog. Het opzetten van affiliatielinks is geen hogere wiskunde, maar er gaat wel veel tijd en energie zitten om een goedlopend blog op te bouwen met voldoende bezoekers iedere maand.
Wanneer je eenmaal een passieve inkomsten bron opgezet hebt dat goed loopt, heb je er vaak weinig werk meer aan. Heerlijk! Voetjes omhoog en incasseren maar. Of je er echt rijk van wordt is helemaal afhankelijk van het soort cashflow.
Er zijn heel veel mogelijkheden. Bekijk vooral wat bij je past en waar je plezier in beleeft. Omdat het opbouwen van een passieve inkomensstroom veel tijd kost, kan je dat maar beter doen met iets wat je leuk vindt om te doen.
5. Side Husselen
Een side hussle is niets meer dan een extra verdienste naast jouw baan in loondienst of als ondernemer. Zo’n side hustle kost uiteraard ook tijd, maar is meestal goed te doen naast het werk. Een sidehustle kan van alles zijn. Van krantenwijk tot het onderhouden van iemands website. Het geld wat bij zo’n sidehustle verdient wordt kan weer gebruikt worden om vermogen op te bouwen.
6. Schulden aflossen
Dave Ramsey is bekent geworden met het adviseren van mensen over hoe je vermogen kan opbouwen. In zijn babysteps legt hij uit dat je start met het aflossen van je schulden. Door de rente op de schuld ben je duur uit. Hij adviseert dan ook als eerst je schulden af te betalen, voordat je vermogen kunt gaan opbouwen.
Hypotheek aflossen
En je hypotheekschuld? Is het wijs om deze af te lossen? Dit ligt helemaal aan jouw situatie. Als jij 10 jaar geleden je huis gekocht hebt en de rente op de aflossing is 5 % of meer, dan is het raadzaam om af te gaan lossen. Maar het is ook afhankelijk van hoe je hypotheek is opgebouwd. Hoeveel jaar heb je nog om af te lossen en wat voor een soort hypotheek heb je? Aflossingsvrij of annuïtair? Als jij je hypotheek versneld aflost, dan gaan je maandlasten omlaag. Hoe snel het maandelijkse bedrag omlaag gaat, hangt dus af van de rente en de hypotheek vorm waar je op aflost. Als je wil weten wat voor jou gunstig is dan kan je dit bespreken met een adviseur. Tegenwoordig heb je vaak ook via de hypotheekverstrekker waar jij je hypotheek ondergebracht hebt een tool waarmee je kan berekenen met welk bedrag jouw hypotheek omlaag gaat als je gaat aflossen.
Goede en slechte schuld
Volgens kenners heb je goede schulden en slechte schulden. Een hypotheek wordt geschaard onder een goede schuld en een lening voor bijvoorbeeld een auto onder een slechte schuld. Bij het afsluiten voor een lening van een auto betaal je meestal de hoofdprijs. De rente is hoog en de lening moet je binnen een korte tijd aflossen waardoor het maandbedrag vaak hoog is. Ook wordt een auto (tenzij je een klassieker hebt) door de jaren heen fiks minder waard. Als je de auto verkoopt levert het een stuk minder op. Een hypotheek is een goede schuld omdat een huis doorgaans groeit in waarde. Daarom wordt een huis als een goede investering gezien.
Dave Ramsey (zie youtube filmpje met uitleg hieronder) adviseert om als eerst je slechte schulden af te lossen. Hierdoor houdt je meer geld over. Door de hoge inflatie (anno april 2022) is het aangaan van een schuld enigszins voordelig. De inflatie zorgt er namelijk voor dat je schuld opgelost wordt omdat alle prijzen hoger worden. Zo wordt een schuld steeds kleiner.
7. Doelen stellen en plan maken
Op de weg naar een rijker leven is een gericht plan om jouw doel te behalen onmisbaar. Een doelgericht plan geeft jouw namelijk focus en geeft uitstelgedrag geen kans. Je doelen visualiseren (voor je zien) is een onmisbare tool voor de weg naar succes. Als jij je einddoel voor ogen kan zien, weet jij welke doelen je moet stellen en wat je moet doen om jouw einddoel te behalen.
8. Visualisatie
Elk plan begint met voor je zien van wat je wilt bereiken. Visualisatie helpt jou om je plan concreet te maken en om precies helder te hebben hoe jij het wilt hebben. Je kan een plan niet opstellen als je het einddoel niet weet. Het enige wat je hoeft te doen is een rustig plekje op zoeken en je ogen te sluiten. Zie voor je hoe jij rijk wil worden en hoe jij de weg naar rijkdom wil bewandelen. Enkel het doel rijk worden is niet concreet genoeg. Waarom wil jij rijk zijn? Welke mogelijkheden geeft jou dat? Maak concreet wat rijkdom voor jou inhoudt. Stel jezelf deze vragen en zie het voor je.
9. What is you freedom number?
Daarna ga je doelen maken. Als jij jouw financiën op orde hebt gemaakt, zoals bij tip 1 geadviseerd werd, dan weet je wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Wat heb jij nog nodig om jouw vermogen op te kunnen bouwen? Wanneer ben jij rijk? Als je die vraag kan beantwoorden kan je grote en kleine doelen stellen. De mensen die FIRE ambiëren weten precies hoeveel zij moeten sparen om hun freedom number te behalen. Ook voor jou is het belangrijk dat je weet wat rijkdom voor jou inhoudt zodat je weet waar je naar toe moet werken.
Bepaal grote en kleine doelen. Met grote bedoel ik een doel over vijf jaar van nu. Daar tussenin stel je kleine doelen. Maak je doelen SMART. Wil je weten hoe dat moet? Klik dan hier.
Quickfix
Als je dacht de weg naar rijkdom een Quickfix zou zijn, dat moet ik je teleurstellen. Het is een lange weg met vele hobbels en obstakels. Ondanks dat het géén quickfix is, is de weg naar meer rijkdom toch vrij eenvoudig te bewandelen als je de bovenstaande tips gaat opvolgen. Ik geloof daarom dat het voor de meesten mogelijk is, als je maar een lange adem hebt en je doelen scherp voor ogen houdt. Het is voor de mensen met uithoudingsvermogen. Maar wanneer jij jouw doel behaalt hebt, dan zal dat absoluut de moeite waard zijn. Je hebt dan immers een vrijer leven. En een vrijer leven kan ook voor jou zijn!
Wil jij ook een vrijer leven? Kijk dan op mijn coachpagina.
Disclaimer:
Ik ben geen financieel adviseur. Alles wat te lezen en te zien is op: www.verrekikvertrek.com is voor entertainment en het geven van informatie verkregen vanuit persoonlijk inzicht en opgedane kennis. De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies, of als aanbeveling om specifieke producten te kopen.
Beleggen brengt risico's met zich mee waardoor je in (sommige gevallen) je ingelegde geld kan verliezen. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen. Je bent zelf verantwoordelijk voor enige geleden schade die je oploopt bij het opvolgen van de informatie op de website www.verrekikvertrek.com. De informatie is enkel mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en educatief bedoeld.
Wil je ook een vrijer leven? Wil je uit de Ratrace, meer rust, meer geld, reizen, passief inkomen en doen wat je echt leuk vindt? Maar weet je niet hoe je dit kan creëren?
Ik kan je helpen!! Wacht niet langer en pak je kans!
Klik op de onderstaande button voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Hoi daar!
Wat ontzettend leuk dat jij je hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief van Verrek?! Ik vertrek. Bedankt daarvoor!
In de nieuwsbrief zul je de nieuwste tips & tricks vinden om een vrijer leven voor jezelf te creeren en krijg je een vooruitblik op de blogs die op de website gaan verschijnen. Ook zal ik hier vaker updates geven over hoe het met ons gaat na ons 'Ik vertrekje' in eigen land.
Heel veel lees plezier!
Groetjes, Annemarie
p.s. ALs je je wil uitschrijven voor de nieuwsbrief dan kan dat door een mailtje te sturen naar info@verrekikvertrek.com met in het onderwerp uitschrijven.