Wist jij dat ons lichaam van nature gelukshormonen aanmaakt? Wat een luxe! Maar wat doen deze stofjes precies en hoe maak je deze aan? Goed om te weten voor wanneer jij je even niet zo happy in je vel voelt. Lees snel meer.
Wat zijn gelukshormonen?
Gelukshormonen zijn lichaamseigen stofjes die in ons lichaam aangemaakt worden. Ons lichaam maakt meerdere soorten gelukshormonen aan bij bepaalde gevoelens, situaties en handelingen. De bekendste stofjes zijn Dopamine, Serotonine, Endorfine en Oxytocine. Deze gelukshormonen hebben een positief effect op ons lichaam en op ons brein en worden ook wel neurotransmitters genoemd. Ze zijn verantwoordelijk voor het reguleren van verschillende lichaamsprocessen.
Als je voldoende van de gelukshormonen aanmaakt dan zul jij je gelukkiger, positiever en energieker voelen. Ontzettend belangrijk dus zodat jij je happy kunt voelen. Zonder deze stofjes zouden wij ons waarschijnlijk als één brok ellende zijn. Dus daar willen wij meer van! Maar hoe kan jij er nu voor zorgen dat jij deze stofjes aan gaat maken?
Om te beginnen zal ik als eerst uitleggen welke stofjes er zijn en wat deze stofjes doen met ons lichaam. Ik neem de vier bekendste en misschien wel de belangrijkste gelukshormonen, anders verandert dit blog in een ontzettende lap tekst.
Dopamine
Wanneer dopamine is vrijgekomen is je hersenen dan zorgt het voor een beloningseffect. Je voelt je gelukkiger en tevreden. Als het dopamine niveau goed is dan zal het je helpen om gemotiveerd en gefocust te blijven en zet het je aan tot het ondernemen van actie en het behouden van je focus.
Het stofje kan overigens ook een verslavend effect hebben. Dopamine is het natuurlijke neefje van de stof amfetamine. Amfetamine komt voor in drugs, alcohol en cafeïne. Bij inname van alcohol of nicotine komt er gelijk een flinke stoot dopamine vrij. Het geeft je dus gelijk een heerlijk gevoel, waardoor het verslavend kan werken. Inname van alcohol, cafeïne en nicotine kan de dopamine balans in het lichaam verstoren. Een te grote inname kan een tegenovergesteld effect hebben op je lichaam. Hierdoor kan jij je juist somber en ongelukkig gaan voelen.
Endorfine
Endorfine werkt pijnverzachtend en wordt aangemaakt in de hypofyse. Wanneer je pijn hebt zorgt komt het stofje vrij in de hersenen en zorgt voor een soort roes. Ook tijdens het sporten kan het stofje ervoor zorgen dat je lichamelijk uitputting minder voelt. Het stofje zorgt overigens ook voor een geluksgevoel en dat jij je minder angstig voelt. Endorfine is als het ware de tegenhanger van cortisol (stresshormoon). Cortisol wordt aangemaakt op het moment dat jij stress ervaart. Teveel cortisol is behoorlijk slecht voor het lichaam. Extra belangrijk dus om endorfine aan te maken wanneer jij stress ervaart in je leven.
Ook leuk om te weten: Endorfine zorgt voor het gevoel van verliefdheid en zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk bij je partner wil zijn. Als klapper op de vuurpijl werkt endorfine weerstand verhogend. Een multifunctioneel stofje dus. Wel moet je steeds meer doen om hetzelfde effect te krijgen. Dus je moet bijvoorbeeld harder sporten om hetzelfde resultaat te krijgen.
Serotonine
Serotonine zorgt voor het gevoel van geluk en tevredenheid. Voldoende aanwezigheid van dit stofje helpt jou om in balans te zijn. Serotonine is als het ware jouw natuurlijke antidepressiva. Wanneer cortisol de overhand neemt, zorgt dat ervoor dat endorfine verdwijnt en daardoor ook serotonine. Hierdoor verdwijnt het gevoel van geluk en zal het tevreden gevoel plaats maken voor depressieve gevoelens.
Oxytocine
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het komt vrij tijdens o.a. fysieke aanraking, maar ook bij oogcontact en flirten. Het stofje helpt jou om diepgaande relaties aan te gaan, het verminderen van stress en helpt om te kunnen ontspannen. Oxytocine speelt een centrale rol om jouw als ouders/opvoeders te verbinden met je kind. Voor een goede hechting bij een kind is het belangrijk om voldoende te knuffelen. Het zorgt bij een kind voor een veilig en verbonden gevoel.
Wat gebeurt als je een tekort hebt?
Je lichaam raakt als het ware in disbalans. Serotonine houdt zich o.a. bezig met je humeur en jouw perceptie van de werkelijkheid. Je kan je voorstellen dat wanneer je dit stofje tekort hebt in je lichaam je humeur er niet beter op wordt. Het bekende verkeerde been uit bed, zeg maar. Andere veel bijkomende verschijnsels zijn lusteloosheid, vermoeidheid, ongelukkig voelen, slapeloosheid, geen zin hebben in seks. Bij dopamine tekort kan er ook stijfheid van de spieren optreden.
Bij te weinig sociaal en fysiek contact zal je oxytocine tekort aanmaken. Bij te veel aan stress en bij te weinig ontspanning zullen de stoffen serotonine en endorfine te weinig aangemaakt worden. Bij te weinig beweging ga je het stofje endorfine missen en ga zo maar door.
Niet echt prettig dus om een tekort aan aanmaak van deze stofjes te hebben dus. Mocht je het bovenstaande herkennen, dan is het goed om te bekijken wat jij kan doen om het tekort ongedaan te maken.
Wat kan je doen?
Omdat de gelukshormonen door je eigen lichaam aangemaakt worden, kan je gelukkig ook vrij gemakkelijk het stofje wat je mist weer aanvullen.
Hierbij een aantal tips:
Tip 1: Daglicht
Als je te weinig daglicht op je huid krijgt, dan ga zal het effect zijn dat jij minder energiek bent en je ongelukkiger zal voelen. Zorg dat naar buiten gaan opgenomen wordt in je dagelijkse routine. Mocht het nu niet lukken om dagelijks buiten te komen, dan zijn er ook nog andere manieren om het stofje aan te maken. Lichttherapie kan een goede optie zijn.
Tip 2: Beweging
Nog zoiets belangrijks. Genoeg beweging zorgt voor de aanmaak van het stofje Endorfine. En het mooie is dat je dan ook gelijk punt één (zonlicht) meepakt als je naar buiten gaat om te bewegen.
Om endorfine aan te maken moet je minimaal 12 minuten intensief sporten om de productie op gang te helpen. Endorfine wordt aangemaakt op het moment dat je merkt dat je lichaam weerstand begint te bieden tegen de belasting van het lichaam tijdens het sporten en je op het punt staat op te stoppen. Wanneer je voelt dat de weerstand in het lichaam afneemt en je het gevoel hebt dat je nog wel even door kan gaan, wordt het stofje aangemaakt.
Tip 3: Rust en ontspanning
Rust en ontspanning geeft serotonine de kans om op de voorgrond te treden. Meditatie en Yoga beoefenen zijn goede opties. Heb je daar geen zin in? Met een goed boek op de bank of ontspannen tijdens een wandeling zal hetzelfde effect geven. Dagelijks een half uur beweging zorgt er al voor dat het stofje aangemaakt wordt. Het bewegen hoeft niet gelijk intensief te zijn. Met een dagelijkse wandeling van een half uur kom je al een heel eind.
En veel lachen heeft een gezond en stress verlagend effect op je lichaam. Volg eens een avondje een goede cabaretier, zoek leuk gezelschap op of kijk een komische film. Dat werkt erg goed.
Tip 4: Gezonde voeding
Hoewel het eten van chocola zorgt voor het vrijkomen van gelukshormonen, is het niet direct de gezondste optie. Toch denk ik dat dit geen kwaad kan, zolang je niet teveel eet, want een teveel aan suiker heeft een negatief effect op je lichaam.
Gezonde voeding is echter belangrijk om je gezond en fit te blijven voelen. Eiwit en koolhydraatrijke voeding heeft een goed effect op de hormoonbalans.
Neem cafeïne en alcohol met mate, want een te grote hoeveelheid kan het balans in het lichaam verstoren.
Neem eens een kijkje op de website van de Foodsisters voor gezonde en gemakkelijke recepten. Niet alleen om in shape te blijven, maar vooral om gezonde en gebalanceerde voeding binnen te krijgen.
Tip 5: Sociaal contact
Het sociale contact in de maatschappij wordt door de komst van de computer en telefoon steeds minder. Wacht even, het oppervlakkige sociale contact is er wel…….maar het échte contact blijft helaas steeds vaker uit. Zorg er dus voor dat je ondanks door het gemak van het telefonisch een gesprek voeren, je ook in reallife met mensen afspreekt. Fysiek contact is ontzettend belangrijk voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine. Ook het knuffelen van je huisdier schijnt goed te helpen. Dus pak je hond, kat, vriend, vriendin, kind stevig vast en knuffelen maar!
Tip 6: Routine
Neem je dagelijkse routine nog eens goed onder de loep. Hoe kan je de bovenstaande tips dagelijks inpassen om de aanmaak van gelukshormonen de vrije loop te kunnen geven. Mochten de tips niet werken, dan is er altijd nog de mogelijkheid om de stofjes aan te vullen met voedingssupplementen (bespreek dit met je huisarts).
Lifestyle naar een gelukkig leven
Ik ben zelf een voorstander van een zo’n gezond mogelijke levensstijl omdat dit je doorgaans gelukkiger laat voelen en je meer aan kan in het leven. Energie hebben is belangrijk om je dagelijkse doelen te kunnen bereiken. Rekening houden het de aanmaak van deze stofjes zal jou zeker helpen om een vrijer leven te kunnen leven. En eigenlijk is dat niet eens zo moeilijk. Meer knuffelen, vaker bewegen en gezond eten klinkt zo slecht nog niet, toch?
Wil jij meer tips en tricks over hoe jij je gelukshormonen kan activeren voor een gelukkig en vrijer leven? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Verrek?! Ik vertrek. Je zit verder nergens aan vast, maar ontvangt wel 2 wekelijks een inspirerende nieuwsbrief ;)
Disclaimer:
Ik ben geen financieel adviseur. Alles wat te lezen en te zien is op: www.verrekikvertrek.com is voor entertainment en het geven van informatie verkregen vanuit persoonlijk inzicht en opgedane kennis. De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies, of als aanbeveling om specifieke producten te kopen.
Beleggen brengt risico's met zich mee waardoor je in (sommige gevallen) je ingelegde geld kan verliezen. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen. Je bent zelf verantwoordelijk voor enige geleden schade die je oploopt bij het opvolgen van de informatie op de website www.verrekikvertrek.com. De informatie is enkel mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en educatief bedoeld.
Hoi daar!
Wat ontzettend leuk dat jij je hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief van Verrek?! Ik vertrek. Bedankt daarvoor!
In de nieuwsbrief zul je de nieuwste tips & tricks vinden om een vrijer leven voor jezelf te creeren en krijg je een vooruitblik op de blogs die op de website gaan verschijnen. Ook zal ik hier vaker updates geven over hoe het met ons gaat na ons 'Ik vertrekje' in eigen land.
Heel veel lees plezier!
Groetjes, Annemarie
p.s. ALs je je wil uitschrijven voor de nieuwsbrief dan kan dat door een mailtje te sturen naar info@verrekikvertrek.com met in het onderwerp uitschrijven.