Zoals jullie weten zijn wij in augustus 2021 verhuisd van de Randstad naar het platteland. In ons geval is het platteland Overijssel geworden. Wij hebben gekozen om in een klein dorp te gaan wonen. Ik schrijf dit blog omdat veel mensen graag de stap zouden willen wagen, maar het toch niet aandurven.
In dit blog ga ik met jullie delen wat wij geleerd hebben van onze verhuizing.
De huizenmarkt
Inmiddels begint de huizenmarkt weer wat af te koelen (oktober 2022). De hypotheek rente gaat weer omhoog, het huizenaanbod wordt groter en de prijzen beginnen te zakken. In de tijd dat wij ons huis kochten was echter het omgekeerde het geval. Het was werkelijk waar gekkenhuis. Hoewel wij een hypotheek met een lage rente hebben kunnen afsluiten, hebben wij wel flink over moeten bieden. De huizen gingen werkelijk waar, als warme broodjes over de toonbank. Dit heeft gemaakt dat wij snel knopen door hebben moeten hakken. In mijn blog: De huizenjacht, beschrijf ik onze huizenjacht naar een huis in het Oosten van het land. Hier is o.a. in te lezen dat mijn man vaak alleen huizen moest bezichtigen en dat ik vanaf het plaatje en het oordeel van mijn man een gezamenlijke beslissing moest nemen. Geen aanrader kan ik je vertellen. Toch is onze keuze om te verhuizen zeer bewust geweest en nu een jaar later zijn wij nog steeds blij met de gemaakte keuze. Wil je ook graag meer rust, vrijheid en natuur om je heen en maakt een verhuizing dit mogelijk? Lees dan snel verder. In dit blog vind je meerdere tips om een verhuizing naar het platteland zo soepel als mogelijk te laten verlopen.
Tip 1: Weet wat je wilt
Misschien heb je al een tijdje behoefte aan meer ruimte en rust. Geen gebouwen, vliegtuigen en geluid om je heen. De vrijheid op zoeken kan wanneer je de Randstad verlaat en in een rustiger deel van ons land een nieuw plekje gaat zoeken. Dit is veelal de reden waarom Randstaders oftewel Westerlingen verhuizen naar het platteland. Een goede reden, al zeg ik het zelf.
Toch is het goed om uit te zoeken wat je verwacht van je verhuizing. In welke omgeving wil je wonen, wat verwacht je van je nieuwe woonplek en de nieuwe buren? Wil je bij het bos wonen zodat je gemakkelijk een heerlijke wandeling kan maken of zit je ook wel graag betrekkelijk dichtbij de snelweg zodat je snel op je werk bent. Je kan ervoor kiezen om in een andere stad dichtbij het platteland te gaan wonen of juist in een dorp. Wonen in een dorp of stad maakt een groot verschil. In het Westen heb je net zo goed dorpen, maar wees je ervan bewust dat de dorpscultuur op het platteland elders in Nederland flink kan verschillen met dat wat je gewend bent.
Wij wilden meer rust. Meer omgevingsrust dus eigenlijk. Minder herrie van vliegtuigen die overvliegen en verkeer dat langs raast. Als je weet wat je wilt kan je gemakkelijker kijken en zoeken naar welke dorp of stad jullie dat kan bieden. Weet ook dat de mentaliteit in een dorp behoorlijk kan verschillen van een stad. Anoniem ben je dan zeker niet meer en in zekere zin kunnen de verwachtingen van andere bewoners om een bijdrage te leveren behoorlijk groot zijn.
Wij wisten dat wij naar het Oosten van het land wilden, maar hadden niet concreet in wat voor soort omgeving wij wilden wonen. Omdat wij de dorpen en stadjes in Overijssel niet goed kenden zijn wij op de gok gaan zoeken. Als er ergens een huis vrij kwam maakten wij snel een afspraak en na de afspraak stemden wij met elkaar af of de omgeving wat voor ons zou kunnen zijn. Dit maakte dat wij ook huizen bekeken hebben in drukkere dorpen en steden van Overijssel. Ergens hebben wij altijd het idee gehad dat heel Overijssel wel rustig en gedwee zou moeten zijn. In de praktijk blijkt dit natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Tijdens het zoeken zijn wij er dus ook achter gekomen wat wij vooral niet wilden waardoor eerder gekozen dorpen/stadjes gaande weg afvielen.
Als ik nu terugkijk op onze huizenjacht, dan zou ik zeggen dat wij van tevoren geen goede research gedaan hebben en op de bonnefooi zijn gaan zoeken. Dit hadden wij op voorhand beter kunnen uitzoeken.
Zorg er dus voor dat je weet wat je zoekt. Dat maakt de zoektocht een stuk gemakkelijker. Doe navraag bij de makelaar of nog beter: doe navraag bij meerdere makelaars uit de omgeving.
Veel dorpen brengen hier (digitaal) hun eigen krant uit. Zoek deze krant eens op op Facebook of de website (Google zal je een handje helpen). Daar kun je al snel uit opmaken welke activiteiten er bijvoorbeeld in een dorp gehouden worden of welke problemen er spelen. Ook is het handig om het dorp/stadje zelf eens te Googlen op internet. Wellicht verschijnt er alleen wat basis informatie zoals het aantal inwoners en welke sportclubs het dorp heeft. Deze informatie zal je helpen een beeld te vormen.
Tip 2: Met welk doel wil je verhuizen?
Eerder zei ik: Weet wat je wil. Maar het doel van de verhuizing is ook belangrijk. Alleen de rust op zoeken is natuurlijk prima. Als je meer natuur wilt dan zoek je een dorp of huis met meer natuur er omheen. Wil je meer financiële vrijheid? Ga dan op zoek naar een huis die bij die wens past. De verleiding van grote huizen met een schappelijke prijs op het platteland is groot. Je krijgt hier in het Oosten van het land veel huis voor je geld. En doorgaans is het huis gebouwd op een groter perceel waardoor je meer tuin hebt. Voor je het weet heb je toch nog een flinke hypotheek op je huis zitten en schiet je je doel van meer financiële vrijheid voorbij.
Wil je juist geen buren en meer land om je huis? Dan is een huis buitenaf (zoals ze dat noemen op het platteland) een goede optie. Deze huizen zijn vaak wel een stukje duurder en gewild. Ook kan het zijn dat er nog geklust moet worden. Wees je ervan bewust dat meer land en een groter huis meer werk qua onderhoud oplevert. Daar moet je wel het tijd en geld voor hebben.
Wij wilden niet persé groter, maar wel meer financiële vrijheid, dus minder geld kwijt zijn aan de hypotheek en de maandelijkse vaste lasten. Bij de aankoop van een nieuw huis heb je als het ware ook een nieuwe start en kan je opnieuw bepalen hoe jij je vaste lasten wilt hebben. Een nieuwbouwhuis is vaak duurzamer. Zonnepanelen en een warmte pomp kunnen daarbij inbegrepen zitten of gemakkelijk te plaatsen zijn. Nieuwbouwhuizen zijn beter geïsoleerd. Dit scheelt natuurlijk ontzettend in de vaste lasten als je het vergelijkt met een ouder huis met bijvoorbeeld energie F label.
Ga dus na met welk doel je wilt verhuizen zodat je gericht op zoek kan gaan naar het type huis wat past bij jouw wensen.
Tip 3: Werk zoeken
Werk is waarschijnlijk het grootste euvel van een verhuizing naar de andere kant van het land. Want wanneer je niet in de gelegenheid bent om vanuit huis te werken en dus gewoon naar locatie moet, dan kan het nog wel eens zo zijn dat je werk bij een verhuizing opeens heel ver weg zit. Als je echt bij je huidige werkgever wilt blijven, dan is verhuizen waarschijnlijk geen optie voor je tenzij je het niet erg vind om langer in de auto of trein te zitten. Het voordeel van het platteland is dat je minder files tegen zal komen onderweg, maar naarmate je dichterbij de Randstad komt zullen de files weer als vanouds zijn.
Als je het niet erg vind om een keer een nieuwe uitdaging aan te gaan dan is het belangrijk om te weten dat je als eerst nieuw werk moet vinden voordat je op huizenjacht kan gaan. De geldverstrekker kan namelijk nogal over het feit vallen dat je werk anderhalf uur verwijderd is van je nieuwe woonplaats. Ook moet je weten dat wanneer je nieuw werk hebt je als eerst door je proeftijd heen moet zijn voordat je een hypotheek kan krijgen. In het ergste geval moet je beiden op zoek naar nieuw werk. Dat geeft een flinke uitdaging.
Opties om dat te kunnen overwinnen zijn:
1. Als je eerst je woning te verkopen en tijdelijk in een vakantiewoning te gaan zitten. Vanuit daar kan je bv werk gaan zoeken. Wanneer je al werk hebt, zit je dichtbij en hoef je geen 'wereldreis' af te leggen. Het voordeel daarvan is:
2. Je kan gemakkelijker opzoek gaan naar waar je wilt wonen.
3. Je kan de proeftijd gemakkelijker afwachten.
4. Je zit dichterbij het vuur, dus wanneer je droomhuis vrij komt kan je gelijk reageren en bezichtigingen.
5. Je kinderen bijvoorbeeld alvast naar de school in het dorp/stad waar jullie willen gaan wonen.
Denk vooral niet te moeilijk. Denk in mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden. Vaak schrikt het mensen af dat zij er doorgaans veel moeite voor moeten doen om zo’n verhuizing rond te maken. Vanaf het moment dat je stappen gaat maken zul je ook zien dat het stap voor stap vanzelf zal gaan. De puzzelstukjes vallen uiteindelijk op z’n plek op het moment dat je er serieus mee aan de slag zal gaan.
Tip 4: Je omgeving voorbereiden
Woon je al je hele leven op dezelfde plek? Dan is de kans groot dat je door de verhuizing familie en vrienden achter moet laten. Je kan ze immers niet meeverhuizen. Dit kan natuurlijk ontzettend lastig zijn. Familie en vrienden wonen straks op een afstand en de reistijd wordt een stukje langer. Zomaar op de koffie gaan zit er niet meer in. Je kan overwegen om je familie voor te bereiden op de keuze die je gemaakt hebt om te gaan verhuizen.
Wees er op voorbereid dat de reacties wisselend zullen zijn. Niet iedereen zal de keuze begrijpen en daarbij zal je (waarschijnlijk) gemist gaan worden. Logisch dat daardoor niet alle reacties positief zullen zijn. De meeste mensen reageren negatief of niet enthousiast omdat ze het beste met je voor hebben (ja, echt waar). Wees je bewust van je keuze en weet waarom je deze maakt. Dit zal helpen om sterker in de schoenen te staan bij negatieve reacties. Laat je daardoor niet beïnvloeden. Het is jouw keuze en niemand anders heeft daar wat over te zeggen.
Waarschijnlijk zullen de negatievelingen ook wel weer bijtrekken en zo niet.....dan niet.....misschien is het dan tijd om deze mensen uit je leven te bannen.
Voor de Tubantia zijn wij geïnterviewd over onze verhuizing. Klik op de foto om het krantenstuk te lezen.
Tot slot
Verhuizen naar het platteland vergt kennis en voorbereiding. Maar vooral een sterke wil en energie in het project willen stoppen is het voornaamste. Als nieuweling en dan zeker als Westerling kan verhuizen naar een klein dorp een behoorlijke uitdaging zijn. Je zal tijd en energie moeten stoppen in het opbouwen van nieuwe contacten en andere gewoonten. Verwacht niet dat je van de ene op de andere dag geaccepteerd zal worden. Vaak hebben de mensen de deur wel op een kier staan, maar het is aan jou om te zorgen dat de deur helemaal opengaat. Sta open voor andere gebruiken en doe moeite om het dialect te leren of in ieder geval te verstaan. Dat zal gewaardeerd worden. Maar geniet vooral van de nieuwe omgeving en het doel wat je bereikt hebt. En weet je wat....als het niet bevalt, verhuis je gewoon weer opnieuw ;)
Nieuwe alinea
Hoi daar!
Wat ontzettend leuk dat jij je hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief van Verrek?! Ik vertrek. Bedankt daarvoor!
In de nieuwsbrief zul je de nieuwste tips & tricks vinden om een vrijer leven voor jezelf te creeren en krijg je een vooruitblik op de blogs die op de website gaan verschijnen. Ook zal ik hier vaker updates geven over hoe het met ons gaat na ons 'Ik vertrekje' in eigen land.
Heel veel lees plezier!
Groetjes, Annemarie
p.s. ALs je je wil uitschrijven voor de nieuwsbrief dan kan dat door een mailtje te sturen naar info@verrekikvertrek.com met in het onderwerp uitschrijven.