Blog Layout

Annemarie • apr. 13, 2022

Rust in je hoofd

Rust in je hoofd

Vrouw mediterend op de grond


Heb jij ook vaak last van allerlei gedachten in je hoofd. En lukt het maar niet om deze stil te krijgen en uit te bannen. Dan behoor je tot een grote groep mensen die daar ook last van heeft. Hierbij praktische tips om dat volle hoofd eens wat rust te geven.


  • Disclaimer: Deze website bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel!)




Hoe krijg ik het stil in mijn hoofd?


Deze vraag kan ik gelijk beantwoorden. Stil je je hoofd zal het nooit worden. Niet zolang je levend en wel bent. Er zal namelijk altijd een stemmetje in je hoofd zijn. Je eigen stem. En je hebt jezelf doorgaans veel te vertellen . Gedachten komen en gaan. De Amerikaanse psycholoog T.Brown heeft zelfs ingeschat dat er zo’n 60.000 gedachten per dag voorbij komen, waarvan 80% negatief is. 80 procent!! Dus maar 20% procent van deze gedachten is positief.

Vooral de negatieve gedachten kunnen veel onrust en spanning veroorzaken. Gelukkig zijn gedachten te trainen. Met veel oefening en volharding kan het lukken om negatieve gedachten meer los te laten en rust in je hoofd te creëren. Lees hier hoe je dat doet.



Gedachten loslaten


Gedachten loslaten is nog niet zo eenvoudig. Vaak is het zelfs zo dat je niet door hebt welke gedachten er door je hoofd gaan en welke je onrustig maken. Om te achterhalen welke gedachten jouw onrustig maken vergt training. Positieve gedachten maken je rustig en relaxt. Negatieve gedachten zorgen voor angst, spanning en onrust. Zoals hierboven benoemt heeft onderzoek uitgewezen dat 80% van onze gedachten negatief van aard zijn. Negatieve gedachten komen voort uit angst en belemmerende overtuigingen vanuit het verleden.


Verzamelen negatieve gedachten
Houd een week bij welke negatieve gedachten er langskomen in je hoofd. Je kan dit gemakkelijk bijhouden in een schriftje.  Aan het einde van de week ga je de balans opmaken. Welke gedachten heb je gehad? Je zult zien dat het veelal dezelfde gedachten zijn. Tackel deze gedachten door te achterhalen waardoor deze gedachten ontstaan zijn. Komt een gedachte uit het verleden? Wellicht heb je vanuit en opvoeding bepaalde normen en waarden meegekregen. Of werden er bepaalde dingen bij jouw ingeprent waardoor je nu op een zekere manier in het leven staat. Het is goed om te ontdekken of je ook nu nog achter deze normen en waarden staat.


Bij het vuilnis

Als je merkt dat je hoofd vol zit met de dingen die je nog moet doen: het zogenaamde 'things to do lijstje' is het goed om actie te ondernemen. Gedachten over wat je allemaal nog moet doen die dag zorgen voor onrust. Zet deze punten zo snel mogelijk op papier. Zodra je het op papier hebt staan, is het niet meer nodig om de punten in je hoofd te herhalen. Je schrijft hiermee de dingen die je nog moet doen en dus onrust veroorzaken uit je hoofd. Let maar op, het werkt echt!


Sterker nog. Ik ken een manager die ook ’s nachts haar lijstje erbij pakt om op te schrijven wat haar s’nachts wakker houdt. Schiet er weer zo’n thing to do door haar hoofd, dan wordt dit gelijk opgeschreven en kan zij heerlijk verder slapen.


Zet de gedachten en situaties waar je niets mee kunt bij het vuilnis. Er zijn simpelweg situaties waar je geen invloed op hebt, maar waar je wel een vol hoofd van kan hebben met negatieve gedachten. Dit zijn de gedachten die je los moet laten. Ik visualiseer vaak een ballon voor mij waar ik de personen en situaties waar ik last van heb denkbeeldig in stop. Daarna laat ik de ballon op en laat hem weg vliegen. De visualisatie stopt pas als de ballon aan de horizon verdwenen is, samen met de vervelende gedachten en situaties. Nu heb ik de gedachte losgelaten. 



Ook interessant: Hoe jij negatieve gedachten los kan laten. Zes tips

Luchtballon in de blauwe lucht

In het nu


Ons brein kan als het ware tijdreizen. Op het ene moment zijn wij met onze gedachten in het verleden en denken wij aan dat ene gesprek wat niet echt vlot verliep. Het andere moment ben je bezig met de verjaardag waarvoor je nog boodschappen moet doen en ben je weer in de toekomst. In het heden ben je eigenlijk maar zelden. Hoe vaak ben jij echt met je gedachten in het nu? Juist in het nu bezig zijn geeft je brein een stukje rust. Gedachten over het verleden en het heden zorgen voor spanning en onrust.


Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst kan je ervoor zorgen dat ze terugkomen naar het nu. Dit kan je heel simpel doen door bewust in en uit te ademen of naar je hartslag te luisteren. Ook bewust bezig zijn met hetgeen waar je op dat moment mee bezig bent zal je helpen om je rustiger en ontspannen te voelen.


Meditatie


Daar is hij weer. Meditatie! Het blijft een hele goede oefening om rust in je hoofd te krijgen. Meditatie vergt oefening. Je moet niet denken dat je tijdens je eerste meditatiesessie gelijk rust en vrede in je hoofd zal krijgen. Dit heeft tijd nodig en vergt oefening.


Een goede meditatie zorgt als het ware dat je stille gedachten krijgt. Je gedachten zijn niet meer luid in je hoofd te horen en verstoren je emoties niet waardoor je in balans bent. Deze balans geeft je rust. De rust na een meditatie neem je de hele dag mee.

Lijkt het je fijn om te starten met mediteren, maar vind je het lastig om te ontspannen? Kijk dan eens naar de verschillende meditatie apps. Je kan zo’n app meestal gratis uitproberen. 


Ik gebruik de app van meditation moments. Ik vind dit een fijne app. Hij is overzichtelijk en heeft veel verschillende begeleidende meditaties waar je uit kan kiezen. Kijk vooral wat bij je past en waar jij je prettig bij voelt.




Minimaliseer


Start met minimaliseren. Minimaliseren, oftewel ontspullen, zorgt voor rust in je hoofd. Als je net als velen spullen om je heen verzameld hebt en jij je berging en zolder propvol hebt staan, dan kan het zeker helpen om uit te zoeken wat weg mag. Minimaliseren is bewust bezig zijn met het aankopen van spullen en wat je in huis bewaard. Spullen waar je geen gebruik van maakt en niet gelukkig van wordt gooi je weg of nog beter: verkoop je of breng je naar een goed doel. Minimaliseren draait om teruggaan naar de essentie en niet mee doen aan de consumptie maatschappij.


Het voordeel van het hebben van minder spullen is dat je minder hoeft op te ruimen en je schoonmaakrondje in tijd gehalveerd wordt. Je hebt immers minder spullen om opzij te zetten, schoon te maken en op te ruimen.

Merk je ook dat troep in jouw omgeving jouw hoofd vol maakt? Een opgeruimde en geordende kamer helpt om rust in je hoofd te krijgen. Let maar eens op hoeveel gedachten er voorbij komen over die schoenen die nog steeds niet op de juiste plek staan. Troep kan behoorlijk wat onrust geven in je hoofd.

Als je het lastig vind om afscheid te nemen van je spullen, lees dan eens het boek van Dennis Storm. Hij geeft een goed inzicht waarom iedereen zou moeten starten met minimaliseren.


Speedcleaning:


Heb je wel eens van speedcleaning gehoord? Speedcleaning helpt om je huis voor het oog opgeruimd en netjes te hebben. De naam zegt het al: je bent in snelheid aan het schoonmaken.

Zet je wekker op een half uurtje en start met schoonmaken in deze volgorde:


·      De keuken. Vaat wegwerken en een doek over het aanrecht.

·      Horizontale oppervlaktes zoals tafels en lage kasten.

·      Rondslingerende spullen opruimen.

·      Stofzuigen


Speedcleaning is uitermate geschikt voor de komst van visite of wanneer je merkt dat een onopgeruimde kamer zorgt voor onrust in je hoofd. Het neemt weinig tijd in beslag en het resultaat mag er zijn.



Focus


Focus hebben en houden is tegenwoordig steeds lastiger. Ons brein is steeds meer gewent geraakt aan snelle informatie. Herken jij het dat wanneer je ergens mee bezig bent je de drang op voelt komen om toch snel even je telefoon te checken? Onbewust is je brein elke keer op zoek naar een shotje dopamine. De wetenschap denkt dat de informatie en berichtjes op je telefoon je brein voorzien van dat shotje dopamine. Maar omdat je brein went aan dat shotje dopamine, is er elke keer meer nodig om hetzelfde voldane gevoel te krijgen. Dat creëert het effect dat je steeds vaker je telefoon grijpt en doelloos aan het scrollen bent op zoek naar dat voldane gevoel.

Dat onvoldane gevoel creëert weer een gevoel van onrust in je lichaam en hoofd. 
Tijd dus om je bewust om te gaan met je mobiele telefoon.

Als je aan het werk bent, of zoals ik een blog aan het uittikken bent, is het nodig om een bewuste keuze te maken en je telefoon weg te leggen. Ik merk dat het al helpt om de telefoon uit het zicht te leggen. Dit trickert mij minder om constant mijn telefoon te checken. Hierdoor lukt het om focus te houden op hetgeen waar ik mee bezig ben.

En focus hebben en houden zorgt voor rust in je hoofd.


Mocht je toch moeite hebben door je mobiele telefoon je focus te bewaren en zorgt je mobiel voor onrust in je hoofd. Klik dan eens op het onderstaande item.


Bewegen


Bewegen is niet alleen gezond voor het lichaam maar ook voor je mind. Tijdens het sporten werkt je lichaam als een soort van afvoerputje voor drukke en negatieve gedachten. Bij 12 minuten intensief bewegen komt tevens het stofje endorfine vrij. Endorfine valt onder het gelukshormoon en zorgt voor een gelukkig en tevreden gevoel en voor ontspanning. En je gelukkig en tevreden voelen helpt om rust in je hoofd te creëren. Genoeg reden dus om aan de slag te gaan met wat extra beweging.


Wil je meer weten over gelukshormonen? Lees het hier


Ook wandelen valt natuurlijk onder het kopje bewegen. Een goede wandeling kan je helpen om je hoofd leeg te maken, dus leen de hond van de buurvrouw en ga een rondje wandelen. Blijf tijdens de wandeling niet hangen in negatieve en drukke gedachten, maar focus je op leuke dingen of op je omgeving. Luister naar de geluiden om je heen en let op de details van de natuur. Je knapt op van zo'n wandeling.






De bovenstaande tips gaan je zeker helpen om meer rust in je hoofd te krijgen. Heb jij nog meer tips? Laat het vooral weten in de comments hieronder! Met de leukste en handigste tips schrijf ik een nieuw blog.


Wil jij meer weten over welke stappen jij kan zetten in jouw mindset, lifestyle en financiën om voor jezelf een vrijer leven te creëren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks leuke weetjes, tips en tricks. Mis het niet!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

door Annemarie 12 okt., 2022
4 tips om te verhuizen van de Randstad naar het platteland
door Annemarie 28 sep., 2022
Rijk worden voor beginners. Dat wil jij toch ook?
vrouw met hand in de haren
door Annemarie 19 sep., 2022
Leer met dit blog in 8 praktische tips hoe jij je stress kan verminderen.
door Annemarie 12 sep., 2022
Wanneer ben je financieel onafhankelijk?
Laptop
door Geldkwebbel - Verrek ik Vertrek 07 sep., 2022
Wat is affiliate marketing. In dit blog beschrijft Tiffany van Geldkwebbel wat Affiliate marketing is en hoe je daar je geld mee kan verdienen.
door Annemarie 05 sep., 2022
Wat wil ik met mijn leven?
Share by: