Blog Layout

Annemarie • 29 augustus 2022

Investeren in whisky

Investeren in whisky

flessen whisky op een rij

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel manieren om je geld meer waard te laten worden, oftewel investeren. Een manier uit een onverwachtse hoek is investeren in whisky. Maar wat maakt nou dat dit een interessante keuze is? Ik vertel het je in dit blog.



Investeren in whisky. Waarom zou je?


Whisky staat bekent als een drankje voor de rijken. Doorgaans zijn whiskyflessen redelijk aan de prijs en is een goede fles whisky niet voor iedereen een drankje wat je gewoon zomaar in het weekend drinkt. 
Een goede whisky is een drank met een verhaal. Het productie proces van whisky neemt veel tijd in beslag en hoge kwaliteit is een belangrijk streven.


Investeren in whisky wordt steeds populairder. Niet enkel whisky liefhebbers tonen interesse in de drank, maar ook voor beleggers is de whisky business in de afgelopen jaren met interesse gestegen.

In 2018 was het netto rendement gemiddeld 15,6% en de gemiddelde verwachting is 6,6% per jaar. Niet slecht toch?


Maar waarom begint in whisky beleggen steeds met grip te krijgen in de beleggers wereld? Investeren in whisky is in elk geval niet alleen meer voor stoffige oude mannetjes met een sigaar. Whisky, en dan heb ik het vooral over ‘rare’ oftewel zeldzame whisky’s. De oude whisky’s worden steeds zeldzamer. Je ziet dat whisky’s van 40 jaar en ouder een flinke som geld kunnen opleveren. Dat heeft te maken met het vat waar de whisky uit gebotteld is. Dat vat heeft 40 jaar gelegen om op smaak te komen.

Doordat het lang duurt voordat een whisky op smaak is en de vraag naar whisky toegenomen is, is er schaarste onder de whisky’s ontstaan. De voorraad van whisky is eindig. Whisky is dus exclusiever als andere beleggingssoorten. Dit maakt ook dat de prijzen voor een fles gestegen zijn.


Maar niet alleen oude whisky's kunnen geld in het laadje brengen. Ook whisky’s die korter op vat gelegen hebben kunnen een leuk bedrag opbrengen. De gemiddelde flesprijs is tussen 2017 en 2021 gestegen van 299,- naar 377,- euro. Een lucratieve business dus. 




               

Whiskymarkt in 2021

schema whisky populariteit


Langere termijn


Whisky is doorgaans niet bedoelt voor de daytrader. Whisky wordt door de jaren heen meer waard. Je bewaart een vat of fles dus voor meerdere jaren voordat je hem weer verkoopt. Wellicht ligt het aan de ruimte die als opslag kan dienen in je huis hoelang je de flessen wilt en kan bewaren, maar je moet al snel rekening houden met een jaartje of vijf wat je kwijt zal zijn aan opslag.


De ene whisky is de andere niet


Zeg je whisky dan denk je Schotland. In Schotland worden veruit de meeste whisky’s single malts gebotteld en zal je de meeste destilleerderijen vinden. Ook hebben de meeste grote whisky huizen daar hun grondveste. Denk aan grote namen zoals Ardbeg, Macallan en Glendronach. Dit zijn destilleerderijen die al jaren whisky stoken en hun naam groot hebben gemaakt door een uitstekende kwaliteit.


In de afgelopen jaren hebben ook whiskyhuizen vanuit verre oorden hen intrede op de markt gemaakt en hebben qua populariteit terrein gewonnen. Het gaat om een aantal whisky’s vanuit Japan. Dit o.a. komt doordat bepaalde expressies internationale hebben gekregen en krijgen. Bekende destilleerderijen zijn Hanyu, Yamazaki en Karaizawa. Wat de Japanse whisky o.a. speciaal en gewild maakt is de zachte en verfijnde smaak van Japanse eiken oftewel Mizunara waar de vaten van gemaakt zijn en de whisky in heeft liggen rijpen. Dit maakt dat de smaak van de whisky makkelijk te drinken is, ook wanneer je geen whiskyliefhebber bent.


Belangrijk is dat je weet welke merknamen populair zijn. Whisky hoeft dus niet per sé uit Schotland te komen.



fles glenfiddich met een glas



Investeren. Hoe dan?


Er zijn verschillende manieren om in whisky te investeren. Als het je leuk lijkt om te gaan investeren in whisky dan is het de moeite om de verschillende manieren te onderzoeken en te bekijken welke mogelijkheid het beste bij jou en jouw portefeuille past.


Handelsplatform

Investeren in whisky hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zo kan je al via handelsplatform SWI (Scotch Whisky International) vanaf 100 euro een account openen en vanaf 25.000 euro kan het SWI een beheerde portefeuille voor je aanleggen. Je koopt via dit platform flessen of flessen die nog gebotteld moeten worden vanaf het vat. De flessen worden door het SWI bewaart en veilig gesteld. Het is via dit platform eenvoudig om flessen aan te kopen en te verkopen.


Het aankopen van vaten

Een andere manier van investeren is door vaten te kopen. Je koopt een whisky vat en wacht tot de whisky gebotteld is. Het is echt niet zo dat je bij de aankoop van een vat, de volgende dag een vat whisky geleverd krijgt. De whisky mag Scotland niet verlaten en zal dus in het beheer blijven van de destilleerderij waar je het vat aangekocht hebt.

Een vat kan een goede aanvulling op je beleggingsportefeuille zijn. De verwachting is namelijk dat je 50% rendement ontvangt op de aankoopbedrag van het vat wanneer de flessen na botteling weer verkocht worden. 



een vat whisky

Aankoop flessen


De meest tastbare manier van beleggen is door flessen te kopen. Je koopt fysiek flessen en bewaart deze totdat ze meer waard zijn.


Simpel toch? Dat is niet heel ingewikkeld, maar je zal wel tijd kwijt zijn aan het vinden van de juiste flessen. En dan nog heb je niet de garantie dat de fles meer op zal brengen.


Waar moet je opletten bij de aankoop van flessen?


  • Verdiep je in de populariteit van bepaalde destilleerderijen. Jaarlijks worden er special editions uitgebracht. Deze zijn doorgaans snel uitverkocht, dus wees er snel bij. De special editions zijn vaak zeer geliefd onder de liefhebbers en hebben daarom meer kans om in de aankomende jaren in prijs te stijgen.


  • De merknaam is belangrijk. Koop flessen van bekende whiskyhuizen zoals Laphroaig, Glendronach, Ardbeg en Macallan (en nog meer).


  • Koop flessen met een oplage van max. 100 flessen en/of vind flessen waarvan de oplage beperkt is. Op het label van de fles staat vermeld welke fles het uit de oplage is. De fles levert meer op als hij vroeg in de oplage gebotteld is. Een fles met nummer 499 zal minder opleveren als fles nummer 8.

 

  • Koop flessen waarvan de destilleerderij niet meer bestaat of waarvan de verwachting is dat de deuren gesloten gaan worden.


  • De leeftijd van de whisky is zeer belangrijk. Een fles van 40 jaar of ouder levert de checkpot op terwijl een fles van 10 jaar een stuk minder zal opleveren. Hierbij geldt dus: de ouder, de beter.


  • De kwaliteit van de whisky is voor de liefhebber zeer belangrijk. De kwaliteit hangt samen met de destilleerderij maar ook met hoe de fles bewaard is gebleven. De fles hoort niet opengemaakt te zijn en het is een groot pluspunt als de doos van de whisky nog helemaal gaaf is. Een whisky hoort tevens niet liggend bewaard te worden, maar staand zodat de spiritus niet in contact komt met de kurk.


Je kunt een verzameling opbouwen die zich richt op een whiskyhuis of bepaalde flesuitvoering. Dit wordt ook wel expressie genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld de hele reeks van de Game of thrones edition van Johnny Walker in je bezit hebt, dan zal dat meer opleveren bij verkoop dan enkel 1 fles uit deze collectie.


Een goede fles whisky hoeft overigens niet duur in aankoop te zijn. Ook de goedkopere flessen (tussen de 80 en 150 euro) kunnen jou het voordeel van een mooie prijsstijging opleveren. De kunst is wel dat je weet wat je moet aankopen.




Drank Drank




Voordelen


Schaarste en behoud van kwaliteit

Het voordeel van het beleggen in whisky is dat whisky, indien je voldoet aan de bovenstaande criteria, zijn kwaliteitsbehoud en daardoor ook zijn waarde.

Whisky blijft zijn schaarste behouden. Er kunnen niet opeens 1000 flessen van 40 jaar en ouder bij gebotteld worden. Zolang er meer vraag dan aanbod is, is de kans groot dat de flessen in waarde blijven stijgen.


Whisky kan een goede variatie zijn op je beleggingsportefeuille. Het zorgt voor spreiding.




Ook interessant: Investeren in vakantiewoningen




Nadelen


Aankoop fysieke flessen & vaten

Als je fysiek flessen aankoopt dan zal je zelf de flessen ergens een goede plek moeten geven. Bij brand of andere schade kan je belegging minder waard worden of helemaal verdampen (letterlijk). Hetzelfde geldt wanneer jij jouw aankoop (zoals een vat) laat opslaan bij de destilleerderij. Je bent afhankelijk van hoe zij met jouw vat omgaan.


Risico

Net als bij elke andere belegging weet je nooit of er over een tijd nog vraag zal zijn naar deze whisky.

Whisky is een niché markt. Een kleine groep mensen is een échte whiskyliefhebber en zal interesse hebben in het kopen van whisky. Omdat whisky alleen een gespecialiseerde markt aandoet, is het nooit zeker of jij je fles liquide kan maken. De AFM (toezichthouder) beoordeeld beleggen in whisky met een risico-indicator van 6. En dit terwijl de risico indicator niet hoger gaat als 7. Beleggen in whisky wordt dus als behoorlijk risicovol bestempeld.


Kennis

Je hoeft geen whiskyliefhebber te zijn om te beleggen in whisky, maar het maakt het wel leuker. Wel is het belangrijk dat je kennis opdoet over het drankje en je up to date blijft over de nieuwste ontwikkelingen. Alleen op basis van die kennis kan je een inschatting maken of een fles of vat het gewenste resultaat zal opleveren in de toekomst. Het is dus geen investering wat je er zomaar even bij doet. Kennis over de whiskymarkt is net zo belangrijk als kennis hebben over over de cryptomarkt.


Wat erg interessant is wanneer je in whisky wilt gaan investeren, is de website rarewhisky101.com. Deze website houdt de vraag en aankoop van bepaalde whiskyflessen bij waardoor jij als investeerder een inschatting kan maken hoe het merk of fles de aankomende jaren zal gaan presteren op de markt.




Catawiki

Catawiki is een veilingsite voor bijzondere objecten waar jij gemakkelijk je aangekochte flessen weer kan verkopen. Het is een veilingsite waar je jouw fles op kan zetten en waarbij mensen op de fles kunnen bieden. Als je jouw fles erop gezet hebt en deze wordt geveild dan kan je bij een tegenvallende opbrengst niet jouw fles houden en op een later moment opnieuw op de website zetten. Ook bij een tegenvallend resultaat zal je dus je fles moeten afstaan.


Wanneer jij denkt dat jij je fles lang genoeg bewaard hebt en hij waarschijnlijk in waarde gestegen is, dan kan je de website een tijdje in de gaten houden en letten op dezelfde flessen die verkocht worden. Voor welke prijs wordt de fles uiteindelijk verkocht? Je kan daardoor ontdekken of de tijd al rijp is om de fles te verkopen of dat je beter nog even kan wachten.




Tot slot


Onze eerste beleggingssoort in de opbouw van onze beleggingsportfieulle was whisky. Grappig dat wij zijn begonnen met een risicovol product (en dat wisten wij dus niet). Wij zijn hiermee begonnen omdat Ivo een échte whiskyliefhebber is. Hij houdt van whisky en wil hiermee in de toekomst meer doen zoals zelf whisky maken (waar hij overigens al mee gestart is) en is lid van een heuse whisky club. Ivo is geen oud en stoffig mannetje wat het extra leuk maakt dat hij gek is op dit drankje.


Wij hebben inmiddels met veel plezier een kleine verzameling opgebouwd. De eerste fles is van 3 jaar geleden en moet nog 'even' in de opslag blijven staan voordat wij m' liquide gaan maken. Wel hebben wij kunnen zien op o.a. Catawiki dat de flessen al flink in waarde gestegen zijn.


Wij ervaren het investeren in whisky als een klein risico omdat Ivo een whiskyliefhebber is. Mochten de flessen in potentie weinig opbrengen, dan zal Ivo daar geen probleem mee hebben. Hij zal dan heerlijk genieten tijdens het opdrinken, maar het liefste willen wij natuurlijk dat de whisky meer op gaat leveren dan waar wij de fles voor aangekocht hebben.


Ook leuk om te lezen is het interview van Ivo met nu.nl over het investeren in whisky. Lees het hier






Disclaimer:


Ik ben geen financieel adviseur. Alles wat te lezen en te zien is op: www.verrekikvertrek.com is voor entertainment en het geven van informatie verkregen vanuit persoonlijk inzicht en opgedane kennis. De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies, of als aanbeveling om specifieke producten te kopen.


Beleggen brengt risico's met zich mee waardoor je in (sommige gevallen) je ingelegde geld kan verliezen. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen. Je bent zelf verantwoordelijk voor enige geleden schade die je oploopt bij het opvolgen van de informatie op de website www.verrekikvertrek.com. De informatie is enkel mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en educatief bedoeld.



  • Disclaimer: Deze website bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel!)




Gratis E-Book

Wil jij weten hoe jij jouw doelen kan behalen? Download het gratis e-book hier!


E-Book


Wil jij meer weten over welke stappen jij kan zetten in jouw mindset, lifestyle en financiën om voor jezelf een vrijer leven te creëren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks leuke weetjes, tips en tricks. Mis het niet!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

door Annemarie 12 oktober 2022
4 tips om te verhuizen van de Randstad naar het platteland
door Annemarie 28 september 2022
Rijk worden voor beginners. Dat wil jij toch ook?
vrouw met hand in de haren
door Annemarie 19 september 2022
Leer met dit blog in 8 praktische tips hoe jij je stress kan verminderen.
door Annemarie 12 september 2022
Wanneer ben je financieel onafhankelijk?
Laptop
door Geldkwebbel - Verrek ik Vertrek 7 september 2022
Wat is affiliate marketing. In dit blog beschrijft Tiffany van Geldkwebbel wat Affiliate marketing is en hoe je daar je geld mee kan verdienen.
door Annemarie 5 september 2022
Wat wil ik met mijn leven?
Share by: