Blog Layout

duda-wsm • apr 24, 2022

Investeren in vakantiewoningen

Investeren in vakantiewoningen. De voor-en nadelen op een rij.



Het aankopen van een vakantiewoning en deze zelf gebruiken maar ook verhuren. Voor de meeste mensen klinkt dit idyllisch. Meer dan een half miljoen Nederlanders is in het bezit van een tweede huis. Omdat wij zelf graag spreiding in onze portefeuille willen aanbrengen en ook geïnteresseerd zijn in de manier van beleggen, ben ik opzoek gegaan naar de voor- en nadelen van het aankopen van een vakantiewoning. Je leest het hier.



Als je geïnteresseerd bent in het aankopen van een vakantiewoning en de verhuur daarvan, dan zal je al snel ontdekken dat er meerdere wegen leiden naar Rome, dus dat er verschillende manieren zijn hoe je kan investeren in een vakantiewoning. In de volgende kopjes lees jij welke mogelijkheden er zijn.


Aankoop woning op een vakantiepark


Er zijn dus verschillende mogelijkheden hoe jij kan investeren in een vakantiewoning. Eén van de mogelijkheden is dat je een huisje kan aankopen via en op een vakantiepark. Typ maar eens
beleggen in vakantiewoning in bij Google en je krijgt talloze mogelijkheden op een rij waar jij een vakantiehuisje kan kopen tegen een vast rendement. Het gaat dan om het kopen van een vakantiewoning bij bijvoorbeeld Centerparcs, Roompot of Landal.


Als jij een vakantiewoning koopt op zo’n park dan wordt er doorgaans een vast rendement belooft. Denk aan een percentage van zo’n 5% per jaar. Spontaan een weekendje weggaan naar jouw eigen vakantiewoning zit er dan echter niet in, want de kans is groot dat deze al door het park verhuurt is aan een vakantieganger. Er zitten namelijk wel wat regels aan zo’n vakantiewoning verbonden. Je kan opgeven wanneer je jij gebruik wilt maken van het huisje. In de regel zal dit zo’n 4 a 5 weken per jaar zijn. De resterende tijd word het huisje verhuurd. Je hebt er dan ook geen omkijken naar, want alles wordt geregeld. Denk aan schoonmaak, sleutel afgeven en onderhoud. De vraag is naar mijn mening, in hoeverre de aankoop van een huisje op zo’n park écht van jou is. Het staat op jouw naam, maar je hebt er weinig zeggenschap over.


Aankoop particulier

Koop je echter een vakantiehuisje buiten deze parken om, dan zal het rendement hoger zijn. Je bent vrij om te gaan en te staan in het huisje wanneer jij wilt, want het is immers écht van jou. 


Als je er dus voor kiest om een vakantiewoning te kopen op een vakantiepark dan kan je zelf de keuze maken hoe je de verhuur inricht. Op veel vakantieparken is het mogelijk om met het park een regeling te treffen waarbij zij zorgen voor de verhuur, sleuteloverdracht en schoonmaak. Je betaalt daar natuurlijk ook een bepaalt percentage voor wat weer afgaat van je rendement. Geef je deze werkzaamheden niet uit handen en houd jij alles in eigen beheer, dan kan je ongeveer uitgaan van een jaarlijks rendement van 8% (of meer). Wel moet je natuurlijk zelf zorgdragen voor de schoonmaak, sleuteloverdracht, borg, betalingen etc. En vergeet niet het onderhoud van de tuin erbij. Dat kan een flinke klus zijn. 



Waar opletten?


Als je een vakantiehuisje wilt aanschaffen moet je ook rekening houden met het soort park waar je het huisje koopt. De plek is cruciaal om het huisje het hele jaar door te kunnen verhuren. Heeft het park bijvoorbeeld een zwembad en een speeltuin. Wat is er te doen in de omgeving. Aan welke doelgroep wil jij het huisje verhuren? Allemaal belangrijke vragen die jij moet stellen om een goede keuze te kunnen maken. Ook kan het zijn dat het park het minder goed doet tijdens de wintermaanden omdat er dan niet voldoende faciliteiten op het park beschikbaar zijn. Natuurlijk kan dit met de betere seizoenen weer gecompenseerd worden, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

 

Als je een huisje koopt, doe dit dan wel met eigen grond erbij. Als je een huisje koopt op pachtgrond, dan heb je geen zeggenschap over de grond wat flinke nadelen kan opleveren. Sterker nog, je kan verwijderd worden met huisje en al zodra het contract afloopt. Ik spreek hierbij uit eigen ervaring.


Op het moment dat je de juiste plek en huisje gevonden hebt, is het natuurlijk afhankelijk van het type huisje (met hoeveel personen kan men er gebruik van maken) de staat en het park hoeveel je per nacht kan vragen. Je zou ongeveer wel kunnen rekenen met 100 a 200 per week. Maar om dit zeker te weten is het goed om dit op voorhand na te vragen en na te kijken bij het park/vorige eigenaar/ hoeveel huur er gevraagd wordt voor de vergelijkbare huisjes op het park en de omgeving. Je zal namelijk niet snel vakantiegangers ontvangen wanneer de huur voor jouw huisje hoger is als dat van de buurman en jouw huisje minder modern is ingericht. Ook voor je rendementsberekening is het belangrijk om op voorhand een goede inschatting te kunnen maken hoeveel de verhuur jou op kan leveren.



Ook interessant: Vastgoed voor beginners



Financiering


Ok, je hebt een geschikte woning gevonden. Top! Je gaat over tot de financiering. Bij de vakantiewoningmarkt is het net als de ‘normale’ huizenmarkt. De huizen stijgen en dalen in waarde afhankelijk van de economie. Houdt dus rekening mee dat het huisje hoogstwaarschijnlijk geen overwaarde zal hebben ten tijde van een financiële crisis en het net als een normaal huis moeilijk verkoopbaar zal zijn.


Goed, de financiering. Er zitten verschillende voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een hypotheek voor een vakantiewoning. De woning moet bijvoorbeeld in Nederland staan, van steen zijn en niet verplaatsbaar zijn, op eigen grond en aangesloten op water en elektra. Bovendien worden vakantiewoningen vaak niet helemaal gefinancierd en moet je 70 tot 90 % van de marktwaarde zelf inleggen. Ook kan het zijn dat de bank bepaalde voorwaarden hecht aan het verhuren van de woning. Zo heeft SNS bank de regel dat het verhuren van de woning beperkt is toegestaan en als je wenst de woning via AirBnB te verhuren, als eerst eenmalig toestemming gevraagd moet worden. En als je toestemming krijgt mag mag dit maximaal 60 dagen per jaar en vier weken achter elkaar. Let op! Dit zijn niet alle voorwaarden, dus mocht je dit wensen bedenk dan goed of dit is wat je wilt met je vakantiewoning.


Overwaarde/BV


Op het moment hebben de meeste huizen overwaarde. De overwaarde kan gebruikt worden om een vakantiehuisje aan te schaffen. De bank stelt doorgaans het vakantiehuisje dan aan tot onderpand. Er bestaat ook een optie om je woning als zakelijk te laten aanmerken en de lening weg te schrijven op jouw BV. Hoe dat allemaal werkt kan je hier lezen:


Investeren in een recreatiewoning | Fiscaal memorandum • Hendriksen Accountants en Adviseurs


De voorwaarden zullen per bank verschillen. Nogmaals, bekijk goed wat past bij jouw situatie en wensen. Laat je goed informeren.


Hypotheek


Zoals ik net al benoemde verstrekt de bank enkel een hypothecaire lening voor een vakantiewoning die voldoet aan een aantal eisen, zoals dat het huisje van steen is en niet verplaatsbaar is. Een Chalet of stacaravan valt daar dus niet onder. Voor dit type vakantiehuis zal je of een ander soort lening voor moeten afsluiten, de overwaarde opnemen van je huidige woning of betalen uit eigen zak.


Een andere mogelijkheid is om een persoonlijke lening, doorlopend krediet of hybride krediet af te sluiten. De rente op dit soort leningen is vaak hoger waardoor je rendement lager uit zal vallen. Dit hoeft natuurlijk niet erg te zijn als je niet van plan bent de woning te verhuren, maar kan wel problemen opleveren als je een leuk bedrag uit de verhuur wilt halen.

Een vakantiewoning kost tegenwoordig al snel over een ton en verschilt het met veel huisjes niet meer veel in prijs met een normale woning (anno 2022).


Wil je liever een vakantiehuisje in het buitenland? Het is natuurlijk mogelijk! Wel zijn er minder banken die een huisje in het buitenland financieren. De regels die daarvoor gelden zullen verschillen met de voorwaarden wanneer je een huisje aankoopt in Nederland.







Zoals bij elke investering loop je altijd risico. Om een goede afwegen te kunnen maken of een vakantiewoning voor jou een goede investering is, heb ik de voor-en nadelen op een rijtje gezet.




Nadelen



  • Permanent verblijven op een recreatiepark is niet toegestaan dus je moet het toch wel hebben van de toerist.


  • Is een vakantiehuisje crisis bestendig? Dat is lastig te zeggen. Tijdens de coronacrisis werd het in eigen land op vakantie gaan immens populair. De prijzen voor een vakantie rezen in een korte tijd de pan uit. Voor wie niet op tijd een bestemming uitgezocht had, was al snel te laat. In de financiële crisis van 2008-2013 was te zien dat de vakantiebestemmingen in eigen land minder populair waren.


  • Ook een vakantiehuisje heeft onderhoud nodig. Omdat er intensief gebruik gemaakt wordt van een vakantiewoning zal het onderhoud ook intensiever zijn en vaker plaatsvinden. De meeste gasten houden van een netjes, modern en sprankelend huisje. Nu hoeft het niet zo te zijn dat het huisje voorzien moet zijn van de nieuwste snufjes, maar een beetje up to date is niet onbelangrijk. Toch moet je rekening houden met het vervangen van meubels, matrassen etc. eens in de 10 jaar.


  • Bij een minder goede economie is een vakantiehuisje moeilijk verkoopbaar.


  • Je weet nooit wat voor een gasten gebruik maken van je vakantiehuisje. Heb je net de pech dat een groep feestvierende jongeren een weekendje komen feesten in jouw vakantiehuisje, dan wordt de woning doorgaans anders achtergelaten dan wanneer een hoogbejaard stelletje hun daar vakantie viert. Gelukkig valt dit nog wat te ondervangen met het vragen van een borg en het hufterproof maken van je huisje.


  • Je moet op dit moment diep in de buidel tasten om een vakantiehuisje aan te kunnen kopen. Ook in deze categorie zijn de prijzen in de afgelopen jaren onwijs gestegen.


  • Je zult hoogstwaarschijnlijk een groot bedrag moeten betalen om een vakantiewoning aan te kunnen komen. Dit kan zorgen voor een minder goede spreiding in je investeringsportefeuille.




vrouw met koffer



Voordelen


  • Een vakantiewoning is een investering waar je een leuk maandelijks bedrag uit kan halen met het verhuren daarvan.


  • Je hebt altijd een plekje waarnaar je zelf op vakantie kan gaan (wel beperkter wanneer je deze verhuurd via een vakantiepark)


  • Je hebt een asset die in goede economische tijden hoogstwaarschijnlijk meer waard zal worden.


  • Een recreatie woning valt in box 3. Dit houdt in dat je geen belasting hoeft te betalen over de huurinkomsten.


  • Als je het leuk vindt om tijd en energie te steken in het 'hosten' van een vakantiehuisje en het niet tot een passieve investering wil maken, dan is de aanschaf van een vakantiewoning zeer passend om je talenten uit te laten blinken.




Okee, eerlijk is eerlijk. In de bovenstaande rij blinken de nadelen toch wel uit. Toch zullen veel van de nadelen ook goed te ondervangen zijn als je dit meeneemt in de rendementsberekening.


Een goede investering is in mijn optiek degene die boven ongeveer de 8% uitkomt.

Als je een huisje puur voor de investering koopt, dan is dat vergeleken met bijvoorbeeld een vastgoedfonds, niet de beste investering waarmee je het hoogste rendement gaat behalen. Wanneer je het huisje particulier koopt heb je er veel werk aan en is het geen passieve investering te noemen.

Via een vakantiepark blijft er minder winst over, maar is het wel weer passief. Ga na wat je zelf belangrijk vindt en wat passend is bij jouw wensen.


De aanschaf van een vakantiehuisje is wellicht meer van emotionele waarde. En emotionele waarde is natuurlijk voor iedereen anders.
Als je het leuk vindt om tijd en energie te stoppen in het vakantiehuisje en de investering dus niet over de passieve boeg te gooien, dan kan het een goede en vooral een leuke investering zijn. 




Heb jij zin om er weekend tussenuit te gaan? Boek dan een Volkswagen T2 camperbusje




Disclaimer:


Ik ben geen financieel adviseur. Alles wat te lezen en te zien is op: www.verrekikvertrek.com is voor entertainment en het geven van informatie verkregen vanuit persoonlijk inzicht en opgedane kennis. De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies, of als aanbeveling om specifieke producten te kopen.


Beleggen brengt risico's met zich mee waardoor je in (sommige gevallen) je ingelegde geld kan verliezen. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen. Je bent zelf verantwoordelijk voor enige geleden schade die je oploopt bij het opvolgen van de informatie op de website www.verrekikvertrek.com. De informatie is enkel mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en educatief bedoeld.



  • Disclaimer: Deze website bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel!)



Wil jij meer weten over welke stappen jij kan zetten in jouw mindset, lifestyle en financiën om voor jezelf een vrijer leven te creëren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks leuke weetjes, tips en tricks. Mis het niet!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

door Annemarie 12 okt, 2022
4 tips om te verhuizen van de Randstad naar het platteland
door Annemarie 28 sep, 2022
Rijk worden voor beginners. Dat wil jij toch ook?
vrouw met hand in de haren
door Annemarie 19 sep, 2022
Leer met dit blog in 8 praktische tips hoe jij je stress kan verminderen.
door Annemarie 12 sep, 2022
Wanneer ben je financieel onafhankelijk?
Laptop
door Geldkwebbel - Verrek ik Vertrek 07 sep, 2022
Wat is affiliate marketing. In dit blog beschrijft Tiffany van Geldkwebbel wat Affiliate marketing is en hoe je daar je geld mee kan verdienen.
door Annemarie 05 sep, 2022
Wat wil ik met mijn leven?
Share by: